ביבליוגרפיה לפי APA 7

במאמר זה נסביר מהם כללי הציטוט לפי APA 7 וכיצד הם מנחים לכתוב את פרק הביבליוגרפיה בעבודה אקדמית. במסגרת המאמר יינתנו טיפים חשובים לכתיבת פרק הביבליוגרפיה ויובהר מדוע חשוב לדבוק בכללים אלו. לבסוף תוצג השיטה הטובה והפשוטה ביותר לציטוט מקורות ביבליוגרפיים בעברית.

ביבילוגרפיה לפי APA

ביבליוגרפיה, או בשמה העברי רשימת מקורות, היא שיטה המאפשרת לתאר ולסדר מגוון מקורות באמצעות חוקי כתיבה אחידים בכדי לאפשר לקוראי העבודה למצוא ביתר קלות את המקור שצוטט ולהתעמק בו במידת הצורך. במאמר זה אפרט על טכניקת הציטוט השכיחה ביותר, כתיבת ביבליוגרפיה לפי כללי APA (American Psychological Association), אתן טיפים חשובים להכנת רשימה ביבליוגרפית, אסביר את המורכבות שבהכנת ביבליוגרפיה ולמה זה כל כך מסובך, אסקור את השיטות הקיימות להכנת ביבליוגרפיה ואמליץ על השיטה היעילה והטובה ביותר עבורך.

טיפים חשובים: איך כותבים ביבליוגרפיה

קיימים מספר חוקי יסוד לכתיבת ביבליוגרפיה:

1. פרק הביבליוגרפיה יוצג כפרק נפרד משאר חלקי העבודה ויופרד בכותרת “ביבליוגרפיה” או “רשימת מקורות”. כללי הכתיבה קובעים כי כותרת זו חייבת להיות ממורכזת ומודגשת (ללא קו תחתון).

הדגשה ומירכוז בוורד

2. פרק זה יכול לכלול הן מקורות בעברית והן מקורות באנגלית, כאשר המקורות בעברית יוצגו לפני המקורות באנגלית.
3. יש לסדר את רשימת המקורות על פי סדר הא’-ב’, בכל שפה בנפרד. ניתן לעשות זאת בקלות ובמהירות באמצעות סימון כלל המקורות ברשימה ולחיצה על לחצן המיון לפי A -> Z:

4. יש ליצור הזחה (הסטה פנימה) של השורה השנייה ואילך בכל מקור ברשימה. כלומר, יש ליישר את השורה הראשונה של כל מקור לימין ואילו את שורות המקור החל מהשורה השנייה יש להזיז כלפי פנים העמוד. פעולה זו נעשית על מנת להקל על ההבחנה היכן כל מקור מתחיל ומסתיים. ניתן לבצע זאת באמצעות:
סימון כלל המקורות ברשימה -> לחיצה על לחצן פיסקה (אפשר באמצעות לחצן ימני של העכבר) -> מיוחדת: החלפת (ללא) בתלויה ולחיצה על אישור.

זהירות: אין לעשות זאת באמצעות לחיצות על לחצני הרווח (Space) או הטאב (Tab) במקלדת שכן מסורבל, ארוך ונדפק בהעברת הקובץ מגרסה Word אחת לאחרת.

5. כל טקסט שייכתב בעבודה באנגלית וכחלק מכך גם בפרק הביבליוגרפיה בעבודה צריך להיות כתוב בפונט Times New Roman בגודל 12 (עדיף) או בפונט Arial בגודל 11.

6. כל מקור ברשימה יצוטט בהתאם לכללי ציטוט ביבליוגרפי המתאימים לסוג המקור המוצטט (למשל, מאמר מצוטט על פי כללים שונים לעומת ספר או אתר אינטרנט).

7. פרק הביבליוגרפיה ייכתב על פי כללי הציטוט הנהוגים בחוג והיות שבמרבית החוגים וביניהם: החוג לפסיכולוגיה, חינוך, עבודה סוציאלית, תקשורת ועוד רבים אחרים, נהוג לכתוב על פי כללי ציטוט APA, אתמקד בכללים אלו.

ביבליוגרפיה (APA Citation): למה זה כל כך מורכב?

כתיבת ביבליוגרפיה על פי כללי APA עלולה להיות מטלה מסורבלת ומורכבת מכמה סיבות: ראשית, מלאכת הכנת רשימת המקורות עשויה לכלול מספר רב של מקורות וסוגי מקורות, כאשר כל מקור מצריך התעסקות עם כמות עצומה של חוקים. במילים אחרות, ציטוט מקורות שונים כדוגמת מאמר או ספר דורש שימוש בסט חוקים ייחודי ונבדל מהחוקים הנדרשים בסוגי מקורות אחרים. יתרה מזאת, אף שמדובר באותו סוג מקור (לדוגמה, מאמר), מאפייניו השונים של כל מקור יצריכו שימוש בסט חוקים שונה וייחודי. לדוגמה, ביבליוגרפיה של מאמר מתוך אסופת מאמרים (מקראה) מצריכה יישום של חוקים שונים מזו של מאמר באתר אינטרנט, מאמר במאגר מידע או מאמר בכתב עת. לבסוף ובכדי להקשות עוד טיפה, כללי ביבליוגרפיה APA מתחלפים ומשתנים מדי מספר שנים. כיום נהוג לצטט על פי גרסת ה-APA 7 שיצאה לאור רק לא מזמן, בשנת 2020 והחליפה את קודמתה, גרסת ה-APA 6 שיצאה לאור בשנת 2009.

אם כך, איך בכל זאת כותבים רשימה ביבליוגרפית לפי כללי APA בצורה פשוטה ומבלי להתברבר בין מאות החוקים והדקויות המעיקות? להלן 5 השיטות הקיימות להכנת פרק ביבליוגרפיה תקני בתיבול המלצה חמה על השיטה המובילה.

חמשת השיטות להכנת רשימה ביבליוגרפית

1. מדריך אינטרנטי

השיטה הראשונה והמוכרת מכולן היא שיטת כתיבת ביבליוגרפיה APA על פי מדריך אינטרנטי. כיום כל מוסד אקדמי שמכבד את עצמו מספק קובץ הכוונה אינטרנטי לסטודנט אשר מנחה כיצד יש לצטט מקורות בהתאם לסוגו ומאפיינים נוספים. המדריכים המובילים הם של מכללות בית ברל וסמינר הקיבוצים ושל אוניברסיטת בן גוריון.

החסרונות הבולטים בשיטה: (א) סרבול נוראי שמצריך מעבר על מספר דפים בניסיון לחפש התאמות בין סוג המקור שתרצו לצטט לבין החוקים המוצגים במדריך. (ב) חוסר בהירות לגבי מצבים שלא מוזכרים במדריך ומקשים על ציטוט תקני. לדוגמה, מאמר שפורסם על ידי ארגון ולא מחברים או לחילופין מאמר שמופיע ללא תאריך וקצרה היריעה מכדי לכלול את כל החריגות והחוסרים.

2. ציטוט דרך מנועי החיפוש

הפקת ביבליוגרפיה אוטומטית באמצעות פונקציית הציטוט של מנועי חיפוש המקורות באינטרנט. אחת הדוגמאות המרכזיות לשיטה זו היא פונקציית הציטוט של גוגל סקולר (Google Scholar) אולם פונקציה זו קיימת גם במנועי חיפוש אחרים כמו מפתח חיפה. אפשרות זו מסייעת לסטודנט להתמודד עם כללי ביבליוגרפיה APA בלחיצת כפתור ומבלי לדפדף בעשרות עמודי חוקים בניסיון למצוא את החוק המתאים:

החסרונות הבולטים בשיטה: (א) מגוון טעויות בציטוט שכן הפעולה מסתמכת על האדם שהזין את הנתונים אודות הפריט הביבליוגרפי ועל מערכת הציטוט האוטומטית שלעיתים קרובות מפיקה ציטוטים שגויים; (ב) לא ניתן לצטט את מה שאי אפשר למצוא במנועי החיפוש. בעיה זו הופכת משמעותית אף יותר הואיל ומנועי החיפוש מכילים אך ורק מאמרים וספרים, אינם מכילים את כלל המאמרים וכי ישנו מספר מצומצם של מאמרים בעברית שניתן למצוא בגוגל סקולר וכי הן בגוגל סקולר והן במפתח חיפה פונקציית הציטוט האוטומטית למאמרים אלו מפיקה ציטוט שגוי.

3. תוכנות לניהול ציטוטים

קיימות כיום מספר רב של תוכנות אפשריות לניהול ציטוטים וביניהן התוכנות Mendeley & Zotero ואחרות נוספות.

שימוש בתוכנות אלו נעשה בעיקר בקרב חוקרים אשר מנהלים רשימות ביבליוגרפיה גדולות שכן הן מאפשרות לחוקרים להעביר רשימות אלו בין מחקריהם השונים ובינם לבין עמיתיהם דרך הרשת. חלק מתוכנות אלו מאפשרות התקנת תוספים לדפדפן באופן שמקל על השימוש בהן.

החסרונות הבולטים בשיטה: (א) תוכנות אלו פועלות בשפה האנגלית, מאפייני המקורות מוצגים בשפה האנגלית והממשק מסורבל באופן שמקשה על הפקת רשימה ביבליוגרפית בצורה אפקטיבית. (ב) תוכנות אלו אינן מתאימות לציטוט מקורות בעברית אלא מרביתן מציגות תבניות ציטוט מקורות בשפה האנגלית בלבד; (ג) תוכנות אלו דורשות הורדה והתקנה וחלקן הגדול אינן חינמיות אלא מצריך רכישה חד פעמית או תשלום חודשי; (ד) על מנת לכסות ולהיענות למכלול החוקים הקיים על פי כללי כתיבת ביבליוגרפיה, התוכנות מאפשרות מילוי תיבות טקסט רבות מבלי התייחסות לתיבות הטקסט הרלוונטיות וההכרחיות לכל מקור.

4. כתיבת ביבליוגרפיה בוורד או באמצעות גוגל דוקס

תוכנת וורד (Word) והאפליקציה האינטרנטית גוגל דוקס (Google Docs) חתרו גם הן לסייע לסטודנט להבין איך לכתוב ביבליוגרפיה על פי כללי הציטוט הנהוגים בחוג שלו. שתי אפשרויות ציטוט אלו מאפשרות שימוש בממשקים מובנים אשר נועדו לסייע בסידור והפקת רשומה ביבליוגרפית תקינה.

החסרונות הבולטים בשיטה: (א) קיים מגוון רחב של סוגי מקורות אשר אינו ניתן לציטוט על ידי ממשקים אלו לנוכח היעדר התייחסות למכלול כללי הציטוט; (ב) אפליקציית גוגל דוקס אינה מותאמת לשפה העברית ולכן מפיקה ציטוטים שגויים; (ג) תוכנת וורד אינה מעודכנת ומסוגלת לצטט על פי גרסת APA 6 בלבד (גרסה שכבר אינה רלוונטית ואין להפיק ציטוטים על פיה).

5. מכונת הציטוטים

אתר “עושים מחקר” גאה להציג בפניכם את מכונת הציטוטים, הפתרון שלכם לבעיית הביבליוגרפיה. מכונת הציטוטים הינה אפליקציה אינטרנטית חינמית אשר תוכננה על בסיס הפקת לקחים משיטות הציטוט הקיימות במטרה לשפר את חוויית הציטוט והכנת הרשימה הביבליוגרפית. מכונה זו נותנת מענה לכל מגבלות הציטוט על פי מגוון שיטות הציטוט שנסקרו לעיל ועל כן מהווה ככלי הציטוט האופטימלי. היא נבנתה בקפידה תוך יישום של מכלול החוקים שהותוו על פי ארגון הפסיכולוגיה האמריקאי (APA) להפקת רישום ביבליוגרפי מדויק. כך למשל, מכונת הציטוטים היא השיטה היחידה באמצעותה ניתן בדרך מונגשת ומתווכת לדעת איך כותבים ביבליוגרפיה לספר שהינו אסופת מאמרים (מקראה). יתרה מזאת ומעבר לפתרון הליקויים הקיימים בשיטות הציטוט האחרות, מכונת הציטוטים נוצרה בכדי לסייע לסטודנט להבין איך כותבים רשימה ביבליוגרפית ללא ידע קודם תוך ליווי והדרכה במהלך השימוש בתוכנה על ידי כפתורי הסברה וסרטוני הדרכה.

החסרונות הבולטים בשיטה: שתפו אותנו אם תמצאו כדי שנוכל להמשיך ולשפר אותה 😊