לימודי דוקטורט בחו”ל

עבור רבים, לימודי תואר שלישי – תואר דוקטור (PhD), עשויים להיראות כמו חלום רחוק וקשה להשגה ובפרט כשמדובר בלימודי דוקטורט בחול. לעיתים בשל היעדר כלים מספיקים ובעיקר בשל חוסר בידע לגבי לימודי תואר שלישי בחול והתהליך הכרוך בהם. מטרת המאמר הנוכחי היא להקנות את הידע הדרוש על מנת לצעוד את הצעדים הראשונים לקראת הגשמת החלום והתואר בחו”ל.

תוכן עניינים

נתחיל מסקירה קצרה וממוקדת של התהליך תוך התייחסות לשלביו העיקריים, נמשיך בדגשים ונושאים שחשוב להכיר כמו תנאי הקבלה והלימודים, שכר לימוד ממוצע. בנוסף, נתייחס לנושא ההכרה במוסד האקדמי בחו”ל ושקילות (הערכת) התואר בישראל.

מהצעד הראשון ועד האחרון בתהליך

צעד ראשון: התעניינות והיכרות

אחרי השלמת תואר ראשון ושני במוסדות האקדמיים בארץ, אולי עלתה בדעתכם המחשבה לגבי לימודים בחול לטובת הדוקטורט שלכם. אך מעבר לתהיות כיצד תראו כדוקטורנט או דוקטורנטית בחול, כמעט ואין לכם ידע בנושא וככל הנראה גם אינכם מכירים מישהו שניתן לשאול.

ייתכן שחלקכם מחזיקים רעיון נפלא למחקר שתערכו, אך בבירור, בנקודה שבה אתם נמצאים, קשה לדעת איזה מוסד אקדמי יתאים לכם. כנראה שאתם עוד לא יודעים איך יראה מסלול הלימודים (Full time / Part time) ומהן דרישותיו, האם כיוון המחקר רלוונטי ומדויק, ובפרט הביורוקרטיה וה”טפסיידה” הנדרשת לתהליך ההרשמה והלימודים עצמם.

בנקודה זו מומלץ מאוד להיוועץ עם גורם בעל ידע בתחום. חשוב שבשיחת ייעוץ זו תיערך בראש ובראשונה היכרות מספקת עמכם לטובת בחינת צרכיכם ומתן ידע מפורט ומדויק לתחילת התהליך. לעיתים קרובות, לנוכח פערי התרבות, מחסומי השפה והבדלים במנטליות, תידרש הכוונה מדוקדקת וליווי צמוד במסגרת השלב הנוכחי. למעשה, חבירה לגורם בעל ידע בתחום עשויה למנוע “התברברות” ובזבוז זמן, ואף לסייע בהפקת תועלות משמעותיות כמו טיפים והדרכות להתנהלות נכונה מול המוסד האקדמי בחו”ל ועד סיוע בקבלת מלגות ללמידה.

צעד שני: כתיבת הצעת מחקר לדוקטורט – Manuscript

לאחר השגת הידע החשוב לתחילת הדרך וכדי להתקבל ללימודים באופן פורמלי, יש להגיש למוסד האקדמי מסמך הצעת מחקר. לכל מוסד אקדמי בחו”ל דרישות משלו. כך למשל, ישנן אוניברסיטאות שדורשות רק מסמך כוונות (Letter of intent) שאורכו כשניים עד שלושה עמודים בלבד. לעומת זאת, אוניברסיטאות אחרות דורשות הצעת מחקר בת לפחות 50 עמודים המורכבת ממספר פרקים תיאורטיים ואף תכנונים מתודולוגיים למחקר. זאת לשם התרשמות מיכולתכם האקדמית וקבלת מושג ראשוני לגבי כוונותיכם. 

מספר לא מבוטל של סטודנטים נתקעים בשלב זה שכן במסגרתו עולה צורך בכתיבה אקדמית ושימוש בכלים וידע שסטודנטים רבים לעיתים רכשו. לדוגמה לנוכח היעדר שליטה מספקת בידע לגבי חיפוש וקריאת מקורות מידע אקדמיים, כללי כתיבה אקדמיים וידע בשיטות מחקר (איכותני או כמותי).

שימו לב, במקביל לשלב השני – יש צורך להסדיר מול המוסד האקדמי את נושא הרישום, הגשת הבקשה ללימודי התואר השלישי, תשלום אגרות ומהלך ההרשמה. שלב זה עלול להיות מסורבל ולגרום לעיכובים בלתי צפויים ועל כן מומלץ להתייעץ לפניו.

צעד שלישי: אישור ועדת קבלה לתואר

בסיום כתיבת הצעת המחקר, יש להגישו למוסד האקדמי לטובת קבלת אישור מטעם ועדת קבלה אשר אמונה על בחינת נושא ושיטת המחקר ובעיקר יכולות הסטודנט. כחלק משלב זה הועדה בוחנת את קורות החיים וההמלצות שהוגשו לה ואף מזמנת את הסטודנט לריאיון במסגרתו הוא נדרש להגן על הצעת המחקר שכתב. קבלת אישור מועדת הקבלה מסמנת את קבלת המועמד ללימודים באוניברסיטה באופן פורמלי ומהווה נקודת ציון משמעותית בתחילת עבודת הדוקטורט. בסיום שלב זה יתאפשר לסטודנט לבחור מנחה מבין מספר מנחים פוטנציאלים במוסד האקדמי אשר מתמחים בתחום המחקר.

צעד רביעי: כתיבת עבודת הדוקטורט

מבין השלבים בתהליך, זהו השלב הארוך יותר ומהווה את עיקרו. אורכו על פי רב נע בין שלוש לארבע שנים ממועד הקבלה ללימודים ובמהלכו הסטודנט מלווה על ידי מנחה אישי. לרב, העבודה בשלב נעשית בהתאם לתוכנית עבודה אישית (Individual study plan) שניתנת מצד האוניברסיטה, שמטרתה להעמיד לוחות זמנים לארגון ולהשלמת מלאכת הכתיבה במועד ובאיכות המצופה.

כמו כן, לאורך שלב זה הסטודנט נדרש במספר מטלות נוספות, כדוגמת השלמת קורסים אקדמיים מהמוסד האקדמי, וכתיבת מספר עבודות קטנות יותר הקשורות לתחום הדעת הנחקר (לעיתים דומות לסמינריון באופיין). שלב זה משלב בתוכו צורך ביישום הכלים העיוניים יחד עם פרקטיקות מתודולוגיות כמו עריכת עיבוד נתונים במחקר כמותי וניתוחי תוכן ותמות במחקר איכותני.

צעד חמישי: הגנה על הדוקטורט

שלב חשוב בתהליך הינו שלב ההגנה על עבודת הדוקטורט שכתבתם. בשלב זה הסטודנטים ידרשו להתייצב בפני ועדה המורכבת מבוחנים פנימיים (אנשי סגל במוסד האקדמי) וקוראים חיצוניים במטרה להגן על עבודתו. לקראת השלב ככל הנראה כבר תהיו אוטוריטות בתחום המחקר שלכם אולם יהיה עליכם לשלוט בכל שלבי עבודתכם ולהיות מסוגלים לעמוד מאחורי הצעדים שנקטתם בדרך באופן מקצועי ומנומק. בסיום השלב תוכלו כמובן לקבל את תואר הדוקטור הנחשק.

נושאים שחשוב להכיר

שכר לימוד

שכר הלימוד לדוקטורט משתנה בין ארצות ואוניברסיטאות וכפונקציה של מסלולי הלימוד. כך למשל, שכר לימוד של אוניברסיטאות בבולגריה עבור סטודנטים ישראליים (זרים באירופה) הלומדים באנגלית (ולא בבולגרית) עשוי לעלות כ-3,300 אירו לשנת לימודים ללמידה מרחוק ו-6,500 אירו לשנת לימודים עבור סטודנט שמעוניין להתגורר במעונות בתקופת הלימודים. זוהי כמובן הערכה וכדאי לבחון לעומק את נושא התשלום מול האוניברסיטה כדי לקחת פרמטר זה בחשבון. ישנם מצבים שבין אוניברסיטאות שונות ימצא פער משמעותי, לדוגמה בשל היותן פרטיות לעומת ציבוריות וכיוצא בזאת.

מיקום הלימודים

ניתן לערוך את הדוקטורט מהארץ ואין צורך להתגורר בחו”ל לתקופת הלימודים לשם כך. במתכונת לימודים מרחוק, במרבית המוסדות (הרבה הודות לתקופת הקורונה) יש צורך בביקורים בודדים במוסד האקדמי לאורך התקופה, אולם רצוי כמובן לברר זאת טרם ההרשמה לתואר כחלק מדרישות המוסד. בחלק מן המוסדות בחו”ל ישנו צורך בביקור באישור ועדת הקבלה לתואר (שלב שלישי) ובהגנה על הדוקטורט (שלב חמישי) ובמוסדות אחרים עשויות לעלות דרשניות מעט יותר כמו ביקורים במוסד האקדמי אחת לסמסטר או בימי עיון מוגדרים.

תנאי הקבלה לתואר דוקטור בחול

על מנת להתקבל ללימודי דוקטורט באוניברסיטה בחו”ל על המועמד לתואר להיות בוגר תואר ראשון ושני בתחום המחקר. שימו לב, בחלק גדול מהאוניברסיטאות באירופה אין צורך בתואר שני עם תזה. כלומר, עבודת תזה אינה תנאי הכרחי ללימודי הדוקטורט אף שמספקת ניסיון רב טרם בעריכת מחקר טרם הדוקטורט. כמו כן וכפי שפורט לעיל, על הסטודנט להצטייד בהצעת מחקר (Manuscript), קורות חיים, המלצות ולעבור ראיון קבלה.

הכרה במוסד האקדמי

אחד הנושאים החשובים שיש לבחון אודות האוניברסיטה בחו”ל וטרם התחלת התואר הוא ההכרה במוסד האקדמי על ידי הגוף המוסמך במדינת ישראל להערכת תארים אקדמיים של בוגרי מוסדות להשכלה גבוהה מארצות זרות – הגף להערכת תארים אקדמיים מחו”ל. ניתן לקבל מידע אודות הכרת הגף באוניברסיטה ותוכנית הלימודים הספציפית על ידי הגשת בקשה מקוונת ופשוטה להכרה במוסד. ניתן לעיין בסדרת הפעולות הנדרשות באתר ובמדריך שפרסמו להגשת בקשה להכרה במוסד

המענה שניתן מצד הגף מתקבל תוך ימים ספורים ובו פירוט לגבי סטטוס ההכרה במוסד. לציין כי בדיקה מקדימה זו מומלצת וחשובה שכן מאפשרת לפנות לאוניברסיטה בראש שקט.

שקילות (הערכת) התואר

שקילות תואר היא הכרה של משרד החינוך הישראלי שהתואר תקף. השקילה מיועדת לבעלי תואר דוקטור שלמדו בחו”ל ומעוניינים לקבל הכרה זו מטעמי הסדרת דירוג שכר בעבודה והגשת מועמדויות למכרזים ממשלתיים וציבוריים בכלל. הגף להערכת תארים אקדמיים מחו”ל אמון על הנושא ומחליט להכיר בתואר על פי כללים וקריטריונים שקבע ומפורטים באתר

לעיתים מתבלבלים בין הכרה באוניברסיטה לבין שקילות התואר ועל כן חשוב לחדד כי קבלת אישור מטעם הגף על הכרה במוסד האקדמי היא בדיקה שניתן לבצע לפני תחילת הלימודים אולם אישור עבור שקילות התואר ניתן לבצע רק לאחר קבלת התואר על ידי הגשת פנייה מקוונת. חשוב לשים לב כי אחד הקריטריונים לשקילות תואר היא שמשך לימודי הדוקטורט הם לפחות שלוש שנים.

סיכום ומסקנות

לימודי דוקטורט במדינה זרה טומנים בחובם הזדמנות להרפתקה מאתגרת שרב בה הנסתר על הגלוי – לפחות עד התייעצות מקצועית ומדוקדקת. חוויה זו של לימודים גבוהים מצריכה שליטה בכלים מקצועיים ומצריכה התכווננות לתהליך למידה ארוך, מסקרן ומגוון. אפשרות של לימודים בחו”ל עשויה להוות מענה מיטבי עבור אלו המעוניינים להמשיך ללימודי תואר שלישי אך אינם עומדים בתנאי הלימודים באוניברסיטאות בארץ ואמיצים מספיק להעז להרחיב את אופקיהם מעבר לגבולות המוכרים של מערכת החינוך בארץ.

השאירו פרטים ונחזור אליכם לתיאום פגישת ייעוץ

הערה: שימו לב כי המידע המוצג בעמוד זה מתעדכן לאורך השנה. מטרתנו היא להציג תמונה כמה שיותר מדויקת, אולם חשוב לבחון את עדכניות המידע בפגישת הייעוץ ולהצליבו עם מקורות מהימנים נוספים.